Lody

Lody B. van de Kamp: 

Geboren in 1948 te Enschede

Na de middelbare schoolopleiding gestudeerd aan de Talmoed Hoge­scholen in Montreux (Zwitserland) en Londen.

Het eerste deel van de opleiding was gericht op het verkrijgen van de bevoegdheid tot ritueel slachter,

In 1978 verkreeg hij de rabbinale bevoegdheid. Na aanvankelijk gewerkt te hebben in Londen, teruggekeerd naar Nederland in 1981.

Eerst voor een periode van zeven jaar als rabbijn bij de Joodse Gemeente Den Haag. Vanaf 1988 als rabbijn verbonden aan de Joodse Gemeente Amsterdam tot 1994.

Daarna rabbijn van de Joodse Gemeente Rotterdam.

Rabbijn van de Kamp is gedurende deze periode ook altijd betrokken geweest vanwege de Joodse gemeenschap in de politieke en maatschappelijke discussies met de dierenwelzijnsorganisaties, de politiek en de overheid over het ritueel slachten.

Sinds 1996 is rabbijn van de Kamp directeur van de reisorganisatie Jehoeda Services.

Deze organisatie verzorgt project- en studiereizen naar Oost-Europa en Israël.

Hij was lange tijd fractielid voor het CDA in het Amsterdamse stadsdeel Zuid en directeur van de afdeling voortgezet onderwijs van de Joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam.

Hij is lid van het Curatorium van het Joods Studiecentrum in Leiden.

Hij is lid van de Raad van Toezicht van de stichting Multi Plus Zorg, een organisatie die integrale hulpverlening biedt vanuit het expertisecentrum risicojongeren, jeugdgroepen & criminaliteit.

Hij is coördinator-lid van ‘The European Muslim Jewish Leadership Council’, gevestigd in Wenen.

Hij publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbla­den en vaste columnist van onder andere het Nederlands Dagblad. Ook geeft hij regelmatig spreekbeurten en gastcolleges over Israël en het Jodendom.

Van zijn hand verschenen eerder ‘Het was maar kort’, over Joodse gemeenten in Nederland (Uitgeverij Boekencentrum) en ‘Als de Mezoeza maar goed zit’, een briefwisseling tussen de rabbijn en de journalist Dick Houwaart over vele facetten van religie, Israël, Jodendom (Uitgeverij Kok), het jeugdboek “Weeskinderen” (Uitgeverij Mozaïek), de romans “Oorlogstranen” (Uitgeverij Mozaïek), “Alleen” (Uitgeverij Mozaïek), het “ Dagboek van een verdoofd rabbijn” (Uitgeverij Mozaïek) , over de recente politieke commotie rond het ritueel slachten in ons land, “ Joden en Christenen” van zijn hand en van Dr. Willem J. Ouweneel, de ”De Joodse Slaaf” (Uitgeverij Mozaïek),  over de slavernij en de betrokkenheid van de Portugees -Joodse gemeenschap in Nederland daarbij. In januari 2017 verscheen  ‘Sara, het kind dat op transport ging’, over 10.000 geredde Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In april 2019 verschijnt “Over muren heen”, een briefwisseling tussen Lody B. van de Kamp & Oumaima Al Abdellaoui.

Hij is getrouwd en heeft vijf kinderen.