Samen handen uit de mouwen

Samen handen uit de mouwen
6
Nov

De Joodse begraafplaats in Amsterdam-Oost staat bekend om zijn vervallen status, maar sinds kort ook als plek van verbroedering. Afgelopen zondag knapten Joodse en Marokkaanse jongens de bijzondere plek samen op.

Op een open veldje, vlak naast een paar scheve grafstenen die boven hoog onkruid uitsteken, staan tientallen mensen in een kring te luisteren. Fotografen maken foto’s. Journalisten schrijven alles op wat er gebeurt.

Hoogwaardigheidsbekleders speechen een voor een en prijzen dit moment van samenkomst. Ook initiatiefnemer Jaap Meijers en groenwerker Arnold Meijer, bedrijfsleider van hoveniersbedrijf Van der Tol doen hun zegje. „Ik heb gereedschap genoeg voor jullie. Pas wel op, want het is vlijmscherp. Heb respect voor de graven en het natuurgebied dat deze begraafplaats is,” roept Van der Tol. Achter de VIP’s staan Marokkaanse jongens met rode jasjes aan. Ze hebben schoffels, harken en elektrische zagen in hun handen. Aan de andere kant staan Joodse jongens met keppeltjes op. Allemaal zijn ze er klaar voor om het overwoekerde gebied te lijf te gaan.